Verschil Cava en Champagne

Hieronder geven wij uitleg over de verschillen tussen Cava en Champagne. Heb je een vraag stel hem gerust, vul het contact formulier in.

Cava
Cava komt hoofdzakelijk uit Spanje vlakbij Barcelona. Het rijpingsproces is minimaal 9 maanden en bestaat uit de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-lo.

Champagne 
Champagne komt uit de champagne streek, deze streek begint gelijk onder Reims. Maar Epernay dat zo’n 25 km onder Reims ligt noemt men de champagnehoofdstad. Alle bekende champagne huizen komen uit deze streek. 
Champagne moet minimaal 15 maanden rijpen en bestaat uit drie verschillende druiven: Chardonnay, pinot meunier en pinot noir. 

Verschillen in smaak
Hoe noordelijker de wijnstreek hoe meer zuren en frisheid de druiven hebben. Hoe zuidelijker hoe meer zonuren de druiven krijgen, hierdoor zitten er meer suikers in de druiven. Dit proef je terug in de bubbel. Kortweg kan je stellen dat cava eerder zijn zuren verliest. 

Brut, brut nature, extra brut en zero dosage
Op alle flessen staan een aantal kenmerken. Één van deze kenmerken is de aanduiding of er toegevoegde suikers in de bubbel zitten. Uit de champagne hebben druiven meer zuren en mineralen. Hierdoor zie je vaak ” Brut” op de fles staan. Dit is de gangbare fles die we kennen uit het schap. Wanneer je een droge champagne wil, kies dan een “extra brut” en wanneer je geen toegevoegde suikers wil kies dan voor een “zero dosage“. 

In de Cava hebben druiven veel meer zonuren gekregen. Er zitten veel meer natuurlijke suikers in de druiven. Een “Brut” in de cava smaakt dus iets zoeter dan een “Brut” in de champagne. Je ziet daarom vaak “Brut nature” op de fles staan. Er zijn dan minimale suikers toegevoegd. De druiven zijn van nature al lekker. 

Rijpen van bubbels

Hoe langer een fles heeft gerijpt in de kelders hoe voller en toegankelijker hij is. Al onze bubbels hebben veel langer gelegen dan bij de wet is vastgelegd. Onze Cava’s liggen doorgaans 20-40 maanden in de kelder, ipv 9 maanden. Onze champagne rijpen meer dan 24 maanden, ipv 15 maanden. Hierdoor smaken ze voller zonder de frisheid te verliezen.

Prijs
Champagne is en blijft champagne. Naar onze mening blijft dit de koning onder de wijnen. De prijs is hoger doordat de vraag het aanbod overstijgt. Onze kleine boeren leveren prijs kwaliteit goede champagnes. Ze halen regelmatig landelijke wijn prijzen. Toch zijn onze champagnes toegankelijk in prijs en beginnen bij 25 euro. Daarnaast krijg je ook een reserve champagne. Deze liggen dus minimaal 9 maanden langer.

Cava heeft een vriendelijkere prijs doordat het aanbod veel groter is. Ook zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig, omdat het klimaat stabieler is. Al met al is cava een stuk goedkoper dan champagne. Als je een Grand de reserve uit de cava streek neemt dan betaal je bij ons € 15,95. Zo’n fles zou je moeten vergelijken met een millesime champagne van minimaal 4 jaar oud. De prijs daarvan begint vanaf € 28,-. Onze cava’s beginnen bij € 8,95 en hebben dan minimaal 20 maanden gelegen in de kelders van het cavahuis.

Benieuwd naar onze champagnes of cava’s. Bestel onze proeverij, dan laten we alle verschillen proeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *