Wijnreis Loire

Februari 2020 zijn we naar de Loire geweest, om precies te zijn de streek van Saumur. Deze streek ligt in het midden van de 500 km brede wijnregio van de Loire. Hier komen de meeste bubbels vandaan. Saumur kan je niet missen als je vanuit het noorden aan komt rijden. De stad ligt bijna 200 meter hoger dan de oevers van de loire. Dit heeft alles te maken met de ijstijd die ruim 2 miljoen jaar geleden tot hier is gekomen.
Na deze ijstijd werd Tufa (kalktuf) gevormd en is tot op heden de basis voor dit wijn gebied. Deze kalksteen fungeert als een spons, in de zomer geeft deze vocht af en in de wintermaanden neemt deze vocht op. Hierdoor ontstaat een natuurlijk drainage die erg belangrijk is voor de groei van de druiven maar geeft ook die minerale smaak die je herkent in de wijn.

 

Wijnbar La Tonnelle

Als je je trip begint weet je nooit waar je uitkomt en of er überhaupt huizen zijn die aan je verwachtingen voldoen. Kunnen ze de kwaliteit bieden die wij gewend zijn vanuit de champagnestreek? Is dit een aanvulling voor onze aanbod? We kunnen stellen dat de wijndomeinen zeker een verrijking zijn voor ons assortiment.

Vanuit onze passie voor de ‘Vigneron independent’ (kleine onafhankelijke wijnboeren) zijn we onze zoektocht gestart in de plaats Saumur. Waar beter te beginnen als bij de plaatselijke slijterij/wijnbar. Al snel werd duidelijk dat voornamelijk grotere huizen de markt beheersen. Grote wijnhuizen kopen hun wijnen in en hebben vaak zelf geen if in mindere mate wijngaarden in het bezit. We gingen op bezoek bij Bouvet-Ladubay, leuk om te zien maar we voelen er weinig bij. Onze zoektocht gaat verder.

In tegenstelling tot de champagnestreek heb je hier ook veel wijnboeren waar alleen wijnen worden gemaakt. Toch zijn er een aantal die zich onderscheiden door alleen of hoofdzakelijk bubbels te maken. De wijnboer wil zich onderscheiden van de grote huizen. Dit doen ze door meer op natuurlijke basis te werken, zo krijg je ‘organische’ ofwel biowijnen. Hier is het keurmerk HVE (Haute Valeur Environnementale) en AN (Agricole Nature) een voorbeeld van. De HVE is de ‘bijna’ biowijn, AN is de pure biowijn.

Conculega’s

We gingen van start bij de eerste wijnboer ‘Domaine La Paleine’, ons aangeraden door de gastvrouw van ons verblijf. Bij het proeven van het eerste glas werd duidelijk dat we hun mousserende wijnen niet konden importeren. Ze hebben een exclusiviteitscontract met een andere importeur in Nederland. Even goeie vrienden, hij proefde in ieder geval lekker. Er is duidelijk collegialiteit naar elkaar, de dame gaf ons 2 adressen waar we zeker langs moesten gaan, top!


Moulin de l’horizon

Toen we net in Saumur aankwamen zagen we gelijk de wijnbar, in koor riepen we “daar gaan we aperitieven”. Zoals wel vaker is dat in de vorm van een kaasplank met bubbels. Deze bubbel kwam van Moulin d’Horizon en is verrassend smaakvol. Hij is fris maar bovenal toegankelijk. Deze kennismaking maakt ons nieuwsgierig en we gaan gelijk op zoek waar deze
bubbel vandaan komt. De volgende dag gaan we op bezoek bij Joffrey een man begin de 40 die eigenaar is van het bedrijf. Hij vertelt met enthousiasme over zijn vak. Zijn vader heeft 20 jaar geleden dit erf gekocht en hebben nu in totaal 35 hectare wijngaarden.

Ze zijn gespecialiseerd in bubbels en alle druiven blijven binnen het bedrijf, doordat hij dit zo benadrukt blijkt dat dit echt uniek is in de streek. Vol trots laat hij ook zien welke prijzen hij heeft gepakt met zijn bubbels en hij is erg trots met de vermelding in ‘le guide hachette des vins’. Iemand die de gids kent weet wel waarom. De belangstelling gaan we proeven. Het gamma bestaat uit Saumur brut, Cremant de Loire en nog enkele varianten. Wat hij produceert is bijzonder dat kunnen we volmondig beamen. 


L’enchantoir

Via kronkelende wegen rijden we Le Puy notre dame binnen… als we een uitnodigende toegang tot een erf zien zijn we gelijk verkocht. Hier moeten we sowieso naar binnen. Als we voor de poort staan blijkt dat het ook nog een wijnhuis is. Aangekomen op het terrein is het doodstil, er is niemand te bekennen. Het statige huis staat te glimmen in de zon en je kan zien dat er hier hard wordt gewerkt, maar door wie? Vastberaden kloppen we aan en de vrouw doet open en heet ons gehaast van harte welkom. 

Zoals bij alle wijnboeren dirigeert ze ons naar haar degustatie ruimte, hier

kunnen we beter praten onder het genot van een wijntje. Een echte vrouw met passie die heilig gelooft dat we meer op de toekomst moeten letten, ze is dus ook volledig biologisch en wil geen suikers toevoegen aan haar bubbels.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *